Title
Ga naar de inhoud

Koken

Living history > Ambachten
Fire and Gear
Het duurt even voordat je goed weet hoe je moet koken op een open vuur. Het juiste vuur is een van de belangrijkste elementen. Tijdens het koken wil je niet steeds bezig zijn met hout bijvullen. Het juiste kookgerei helpt ook om binnen relatief korte tijd een fatsoenlijke maaltijd te bereiden. Voor de vroegmiddeleeuwse periode gebruik je meestal aardewerk voor het maken van pap en stoofpotten. Vikingen gebruikten ook spekstenen potten, maar die zijn moeilijk te vinden in de Lage Landen. Meestal gebruiken we ijzeren ketels en potten, omdat die niet breken tijdens het vervoer. We hebben een paar pannen voor het bakken en een ijzeren grill. Het is erg belangrijk om geen zeep te gebruiken bij het schoonmaken. Daarvan roest het ijzer sneller en verbrandt het eten eerder. Alleen kokend water is voldoende, en dan goed laten drogen. Als het ijzer niet vettig aanvoelt, wrijven we de oppervlakte in met een doek die in olie is gedoopt.
Toen we begonnen met authentiek koken, realiseerden we ons dat we veel ingrediënten moesten laten liggen omdat ze oorspronkelijk niet uit Europa komen. Vergeet aardappelen, tomaten, paprika’s, aubergines en dergelijke, en begin voedsel op een heel andere manier te bekijken.
Er zijn wel wat boeken met zogenaamd middeleeuwse recepten, maar die hebben meestal twee problemen:
  1. Vaak zijn de ingrediënten niet oorspronkelijk uit Europa, en
  2. De instructies zijn aangepast aan moderne keukenapparatuur. Zo kan er bijvoorbeeld staan: "kook de erwten voor in de magnetron voor een paar minuten...".
Eh, dat is niet heel handig als je in een gereconstrueerd Vikinghuis staat met slechts één haardvuur om alles te doen. De meeste boeken zijn gebaseerd op laatmiddeleeuwse kookboeken uit huishoudens en kloosters, en gebruiken ingrediënten die toen normaal waren, maar niet voor de vroegmiddeleeuwse keuken. Een nuttig boek over kooktechnieken is "Primitive Cooking" van Jaqui Wood. We kunnen aannemen dat kooktechnieken in de Vikingtijd iets geavanceerder waren, maar er zijn veel ingrediënten die we opnieuw moeten ontdekken. ... En de stoofpotten zijn echt heerlijk!



© colluvio gentium 2024 - Privacy
Terug naar de inhoud